Μεταβαλλόμενο κλίμα Μεταβαλλόμενη μετανάστευση

Καθώς ο κόσμος πλησιάζει στην ανεπανόρθωτη κατάρρευση του κλίματος λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, o οργανισμός περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) αναφέρει ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη προοπτική για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμούς Κελσίου, τον παγκοσμίως συμφωνημένο στόχο για την αποτροπή της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Αυτή η αύξηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης θα προκαλέσει ακόμα περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες, κατολισθήσεις σε όλο τον κόσμο που συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλη απώλεια ανθρώπινων ζωών και εισοδήματος

“Η ανθρωπογενής πρόκληση της κλιματικής αλλαγής προκαλεί ανασφάλεια στην τροφική αλυσίδα λόγω μειωμένων ή κατεστραμμένων σοδειών, έλλειψης νερού κλπ. Καταστάσεις και συνθήκες που επηρεάζουν κυρίως τις χώρες του παγκόσμιου νότου, οι οποίες είναι οι συντελεστές με τη μικρότερη βαρύτητα ως προς την κλιματική αλλαγή. ”

Οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή είναι λιγότερο υπεύθυνες για τις μαζικές εκπομπές άνθρακα που αποτελούν τους κύριους παράγοντες της κλιματικής κρίσης, όπως η Σομαλία, η Αιθιοπία, η Ουγκάντα, το Νότιο Σουδάν αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση λόγω των κλιματικών καταστροφών

Καταστροφικές πλημμύρες και παρατεταμένες ξηρασίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και έχουν αφήσει εκατομμύρια άστεγους Αυτό προκαλεί τα υψηλότερα επίπεδα ανθρώπινης μετακίνησης και μετανάστευσης. Η μετακίνηση αυτή δεν θα συμβεί μόνο εντός των συνόρων αυτών των χωρών, αλλά οι άνθρωποι ήδη αναγκάζονται να μετακινηθούν εκτός συνόρων καθώς οι κλιματικές και περιβαλλοντικές καταστροφές καθιστούν τις κοινότητές τους ακατάλληλες για διαβίωση

Το Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνης (IEP) εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα 30 χρόνια μπορεί να υπάρξουν έως και 1 δισεκατομμύριο μετανάστες για περιβαλλοντικούς λόγους. Ο IPCC προβλέπει ότι η ξηρασία θα οδηγήσει στη μετανάστευση 700 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στην Αφρική μέχρι το 2030. Για μια ήπειρο με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από το ήμισυ της Αφρικής μπορεί να απομακρυνθεί εντός 8 ετών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα αναγκάσει τους ανθρώπους κάθε χρόνο να εγκαταλείπουν τις χώρες τους και να διασχίζουν σύνορα, με εκατομμύρια να κάνουν ταξίδια προς την Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες προστατεύονται από τις ακραίες επιπτώσεις της κλιματικής καταστροφής, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες που πλήττονται περισσότερο έχουν αποκλειστεί από τα σχέδια των παγκόσμιων οργανισμών και φορέων.

Ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη λόγω κλιματικών καταστροφών θα συνεχίσει να αυξάνεται, με εκατομμύρια να κάνουν επικίνδυνα και θανατηφόρα ταξίδια προς την Ευρώπη, ταξίδια που κανονίζονται από λαθρέμπορους, με αποτέλεσμα να υπάρχει εκμετάλλευση των επιβαινόντων με περιστατικά συμπεριλαμβανομένων της σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών και παιδιών, απώλεια ζωών, εξαναγκασμό στην πορνεία, παρά την απελπιστική τους κατάσταση. Οι μετανάστες αντιμετωπίζουν περισσότερες όμως προκλήσεις και δυσκολίες κατά την άφιξή τους στα ευρωπαϊκά σύνορα όπου υφίστανται καταχρήσεις από τις αρχές των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων, των εξευτελιστικών μεταχειρίσεων, όπως η απογύμνωση των μεταναστών, η παγίδευση ανθρώπων σε παγωμένες περιοχές με αποτέλεσμα τον θάνατο, και η επαναπροώθηση που συμβάλλει στον αυξημένο αριθμό θανάτων και αγνοουμένων ατόμων που απεγνωσμένα αναζητούν να σώσουν τις ζωές τους.

Ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες, δεν αναγνωρίζει τους περιβαλλοντικούς μετανάστες ως πρόσφυγες. Αυτό σημαίνει ότι οι περιβαλλοντικοί μετανάστες δεν μπορούν να λάβουν νομική προστασία και δικαιώματα από καμία χώρα.

Η άνοδος δημοφιλών ηγετών ακροδεξιάς αντιμετανάστευσης στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τη Σύμβαση του 1951, σημαίνει ότι οι φτάνοντες περιβαλλοντικοί μετανάστες θα αντιμετωπίσουν πιο δύσκολες καταστάσεις από τις ήδη υπάρχουσες, οι οποίες περιλαμβάνουν την απόρριψη της εισόδου στα σύνορα και την απόρριψη των αιτήσεών τους για άσυλο, με αποτέλεσμα να κρατούνται παράνομα σε κέντρα για όλη τη ζωή τους.

"Η Ευρώπη θα βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση που θα χαρακτηρίζεται από την άρνηση και την κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατομμυρίων περιβαλλοντικών μεταναστών που θα κλειδωθούν σε κέντρα κράτησης. Επιπλέον, καθώς οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση οι ίδιοι, τα βασικά αγαθά δε θα είναι σε θέση να προσφερθούν σε μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες, και ο ντόπιος πληθυσμός πιθανόν να αισθανθεί αποκλεισμένος καθώς η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, στέγασης και μεταφορών θα γίνει πιο απογοητευτική, οδηγώντας σε συγκρούσεις μεταξύ των πληθυσμών της χώρας υποδοχής και των μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο."

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 59,1 εκατομμύρια πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί στα επόμενα χρόνια.

Η συμπερίληψη χωρών του παγκόσμιου νότου, όπως η Ουγκάντα, η Σομαλία, η Κένυα, το Νότιο Σουδάν, η ΚΔΠΑ, σε σχέδια μείωσης των εκπομπών και η υποστήριξή τους ώστε να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες θα αποτελέσει λύση για τους πρόσφυγες του κλίματος και τους αποκατεστημένους ανθρώπους.

"Η Κλιματική Εκπαίδευση αποτελεί μια ισχυρή λύση για τον αντιμετώπιση της κλιματικής μετανάστευσης και της γενικής ανθρώπινης μετακίνησης, καθώς δεν θα δημιουργήσει μόνο ανθρώπους που είναι προσηλωμένοι στην προστασία του περιβάλλοντος στις τοπικές κοινότητες, αλλά θα παρέχει γνώσεις στα άτομα για το πώς να αποφεύγουν δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν περιβαλλοντικές καταστροφές, να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα υφιστάμενα προβλήματα του κλίματος και να προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή."

Η Κλιματική Εκπαίδευση θα δημιουργήσει ευαισθητοποίηση και θα ανοίξει δρόμο προς την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και δράση, με αποτέλεσμα οι κοινότητες να αντιμετωπίζουν τις περιβαλλοντικές τους προκλήσεις αποτελεσματικότερα.

Μέσω της Κλιματικής Εκπαίδευσης

  • •Οι αγρότες θα μπορούν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις για τις βέλτιστες πρακτικές γεωργίας, οι οποίες θα βοηθήσουν στον αγώνα κατά της αυξανόμενης πείνας και λιμού που σκοτώνει ανθρώπους στην Ανατολική Αφρική.
  • •Οι κοινότητες θα γίνουν πιο ανθεκτικές στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων αφού θα γνωρίζουν.
  • •Μείωση των επικίνδυνων ταξιδιών που οι άνθρωποι θα καλούνταν να κάνουν.
  • •Μείωση των απειλών που καλούνται να αντιμετωπίσουν κορίτσια, άτομα με αναπηρία κλπ.
  • •Αντιμετώπιση των υποκείμενων ανισοτήτων που αυξάνουν την ευάλωτη θέση των γυναικών και των κοριτσιών έναντι της κλιματικής αλλαγής.
  • •Προώθηση και προστασία δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρία
  • •Δημιουργία γόνιμου εδάφους για δημιουργία πράσινων και γαλάζιων θέσεων εργασίας, μέσω της απόκτησης γνώσεων

Είναι προς συμφέρον όλων μας να βοηθήσουμε τις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή να καταστήσουν τις κοινότητές τους κατοικίσιμες. Η κλιματική κρίση θα κατακλιστεί από μια κρίση μετανάστευσης και η κλιματική εκπαίδευση αποτελεί αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπισή της. Η κλιματική αλλαγή είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, μια κατάσταση που είναι δυνατή η διαβίωση αν αναλάβουμε δράση και ανακουφίσουμε τις επιπτώσεις της σε εκείνους που επηρεάζονται περισσότερο.

Ποσοστά συνεισφοράς στην κλιματική αλλαγή

Χώρα Μετρικοί τόνοι διοξειδίου του άνθρακα
Κίνα11472
ΗΠΑ5007
EΕ272793
Ινδία2710
Ρωσσία1756
Ο Παγκόσμιος Βορράς ως ομάδα είναι συλλογικά υπεύθυνος για όχι λιγότερο από το 92% των παγκόσμιων εκπομπών, ενώ ο Παγκόσμιος Νότος είναι υπεύθυνος μόνο για το 8% των εκπομπών.

Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (μετρικοί τόνοι ανά κάτοικο)

Χώρα Μετρικοί τόνοι ανά κάτοικο
ΗΠΑ14.7
Κίνα7.6
ΕΕ6.1
Ηνωμένο Βασίλειο5.2
Υποσαχάρια Αφρική0.7